Editura: Editura SEMNE
Format: 13x20 cm - legata
DESCRIERE: La prima vedere, cartea pare o cronică de familie, cu personaje mai puţin cunoscute publicului larg, graţie discreţiei şi bunului simţ, caracteristice ale marilor oameni de stat şi, mai ales, oamenilor de cultură. Numai că „tragicomedia tranziţiei” nu a iertat pe nimeni, ne-a biciuit pe toţi, laolaltă, fără discriminare de rasă, educaţie sau erudiţie. Sistemele politice de la noi şi de oriunde au mutilat multe caractere, în funcţie de puterea fiecăruia de a rezista în faţa ispitelor sau de a claca din cauza predispoziţiilor clinice. Aşa se face că dintr-un cuplu ce nu se poate descrie decât la superlativ, Grigore şi Bertha Ispas, au ieşit doi copii, care, deşi au avut parte de condiţii de educaţie identice, au avut caractere şi temperamente total diferite.
Personajele cărţii sunt reale, familia Ispas există, dar sub un alt nume. A fost dorinţa autorului de a le proteja intimităţile sub un nume fictiv. De asemenea, reverendul britanic Carter Patton Walter şi superba prietenie pe care acesta a avut-o cu Grigore Ispas sunt fapte de necontestat, ca şi dragostea celor doi teologi pentru motanul Ralph, de la care a pornit aceasta saga.
Intriga romanului pare ilară, averea unui motan, dar câte pasiuni, căutări şi zbateri a născut ea! Dar tocmai aceste patimi conturează perfect personajele şi caracterele. Acestea sunt bine ancorate în atmosfera timpurilor în care au trăit, fiecare are propriile sale trăiri şi percepţii, propriile dileme şi experienţe de viaţă.
Gabriela Dinescu