|
|
 Creaza Cont  |  Login |  Cautare Avansata |  Recenzii |    
GDPR - SITE-UL NOSTRU FOLOSESTE COOKIES, PENTRU DETALII ACCESATI TERMENII SI CONDITIILE CLICK AICI **************** Am lansat EXPRESS BOOK - Tipar digital, RAPID, de calitate superioara. Pentru detalii CLICK AICI
Moneda:  
Limba:    romana  
Cosul de cumparaturi:
0 produs(e)
Categorii
Cautare rapida
Folositi cuvintele cheie pentru gasirea produsului.
Cautare Avansata
Notifica prieten
Notifica un prieten despre acest produs.
VA RECOMANDAM
MARIA Regina Romaniei - Viziuni
MARIA Regina Romaniei - Viziuni
30.00Lei
Recenzii
Scrie o recenzie Scrie-ti parerea despre acest produs!
Informatii
EDITURI
Cros Media Solu..
Editura ARTEMIS
Editura SEMNE
Notificari
Notificari Notifica-ma cu informatii despre Nina Arhip - Dupa moartea lui Orfeu
Sus » Librarie » Scriitori romani » Moderni »
Nina Arhip - Dupa moartea lui Orfeu
Editura: Editura SEMNE
Format: 13x20 cm

DESCRIERE:

“Opera lui Laurenţiu Fulga este întinsă, inegală estetic. O lectură liberă, obiectivă, este necesară, ca şi reconstituirea biografiei sale, cu atâtea episoade discordante. [...] Contribuţia [autoarei] este importantă, mai întâi în reconstituirea biografiei reale a lui Laurenţiu Fulga (alias Laurenţiu Ionescu), în comparaţie cu ficţiunea biografică pe care şi-a creat-o. Nu-i, desigur, unicul scriitor care face din propria biografie o autoficţiune. [...] Nina Arhip reuşeşte, repet, să confrunte datele şi să aducă lămuriri convingătoare. La fel face în ceea ce priveşte publicistica din vremea războiului (apărută în „Universul”), complet ignorată până acum. Extrem de utile sunt, apoi, comentariile privind debutul lui ca prozator (Straniul paradis), inclusiv scrierile publicate în revista Liceului Militar din Chişinău. Face, apoi, o confruntare între ediţia întâi din Straniul paradis (1942) şi ediţia a doua (1975), rescrisă şi „îmbunătăţită” ideologic. Corectă este şi prezentarea scrierilor epice realist-socialiste (ciclul Eroica), complet conformiste, nule estetic... în genere, studiul este solid, corect redactat, cu judecăţi obiective şi cu un aparat documentar inedit şi, prin aceasta, foarte preţios pentru istoriografia literară.”
Eugen Simion

„Surpriza cititorului, chiar şi a celui specializat, e de a afla că biografia scriitorului este, în bună măsură, şi anume în punctele esenţiale, alta decât cea trecută în dicţionare şi studii de istorie literară, în baza datelor furnizate de el însuşi, pe cale de interviuri şi pe alte căi publicistice. [...] Toate aceste etape şi evenimente, ca şi acelea de după război, ale vieţii scriitorului, sunt reconstituite meticulos, pe bază de documente sigure, oficiale, prin care declaraţiile din interviuri, prefeţe şi alte confesiuni aproximative sunt supuse unei verificări riguroase. Odată cu biografia obiectivă, cercetătoarea o urmăreşte şi pe cea interioară, dedusă din documentele sufleteşti ce nu puteau fi mistificate, cuprinse în mărturisiri literare, încifrate în destinele dramatice ale unor personaje.”
Dumitru Micu

„Tehnica de lucru la care face apel este demersul exhaustiv. Autoarea delimitează strict opera lui Laurenţiu Fulga, ca pe un dat finit ca apoi să reaşeze unele conţinuturi biografice şi artistice folosindu-se cel mai ades de argumente interne, între care variantele textului literar şi invariantele afirmaţii ale scriitorului ocupă locul principal. Faptul nu e doar posibil, ci şi necesar, deoarece biografia scriitorului a traversat cele mai negre decenii ale României, mai exact începutul celui de-al doilea război mondial, „întoarcerea armelor” şi apoi epoca democraţiei proletare. Consecinţele acestor vremuri sunt înceţoşate şi astăzi, inclusiv în reflexul lor literar artistic, ceea ce demonstrează că alegerea acestei metode de lucru a fost cea mai nimerită. [...] Din mulţimea şi minuţiozi­tatea detaliilor sunt demne de reţinut debutul autorului (inclusiv cel liric), dar mai ales acurateţea cu care Nina Arhip scrie despre atmosfera din şcoala militară, din facultate şi din redacţiile timpului. Acribiei de tip documentar, i se adaugă, pe unele scurte pasaje, adevărate tuşe emoţionale cum e de pildă scrisoarea adresată lui Tudor Vianu înainte de plecarea pe front sau precum este sugerată apropierea autorului de unii dintre comilitonii între care se numără şi Constantin Virgil Gheorghiu. [...] Autoarea tezei a redactat o lucrare bogată în informaţii, duse uneori până la ultimul amănunt, care excelează prin onestitatea ştiinţifică a interpretărilor cât şi printr-un stil elegant, expresiv, ceea ce denotă că este un cercetător matur şi format la şcoala exerciţiului critic.”
Lucian Chişu

Pret: 20.00Lei
Acest produs a fost adaugat in catalogul nostre in data de miercuri 01 septembrie, 2010.
Recenzii